PERİİMPLANTİTİS TEDAVİSİ

İmplant sonrasında, uzun dönemde yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak implant çevresinde enfeksiyon oluşması durumunda, gerekli müdahaleler yapılarak implant kaybı riski minimuma indirilir. Bu enfeksiyonlar dönem dönem hastada ağrıya sebep olup fark edilebilirken bazı durumlarda tamamen ağrısız olarak ilerlediğinden hasta tarafından fark edilmesi güç olabilir. Bu durumun erken fark edilebilmesi için kontrol seansları tavsiye edilir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Ağız içindeki tükürükle besin artıklarının birleşerek oluşturdukları diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem sonrasında yapılan polisaj işlemi ile dişler dış renklenmelerden arınarak (sigara kahve lekelenmeleri gibi) kendi rengine geri döner.
Ağız içinde diştaşı birikimine bağlı olarak öncelikle dişeti iltihabı oluşur ve sonrasında kemik kayıpları başlar. Bu durum ilerleyen süreçte çürüksüz sağlam dişlerin kemik desteklerini yitirmeleri sebebiyle çekimi ile sonuçlanır. Diş taşları ayrıca ağız kokusunun en yaygın sebebidir.

KÜRETAJ

Dişetinde, doğru temizlenmeyen bölgelerde, ödeme bağlı olarak cep dediğimiz oluklar oluşur. Hastanın bu olukları diş fırçalama ile temizlemesi mümkün olmaz. Küretaj işleminde bu oluklar hekiminiz tarafından o bölge için özelleştirilmiş olan aletler kullanarak temizlenir. Bu işlem genellikle ağrısız olup hastanın hassasiyet hissettiği durumlarda anestezi ile gerçekleştirilebilir.

DİŞETİ GREFTİ

Dişeti çekilmesi görülen hastalarda, dişeti çekilmesinin devamının önüne geçmek ve açılan kök yüzeylerinin kapanmasını sağlamak amacıyla; hastanın kendi dişeti dokusu kullanılarak gerçekleştirilen bu işlem, dişeti sağlığının ve estetiğinin geri kazanılmasına yardımcı olur, kök yüzeylerinin kapanması ile köklerin çürümeye karşı korunmasını ve hassasiyetin azalmasını sağlar.
Dişeti grefti operasyonunun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle hastanın maksimum ağız hijyenine kavuşması önemlidir. İşlemden sonra hastanın diş fırçalamaya özel bir teknikle devam etmesi istenir ve işlem sonrasında, 7-14 gün aralığında doku işleşmesinin gerçekleşmesiyle birlikte, dikişlerin alınması gerekmektedir.

KRON BOYU UZATMA (DİŞ BOYU UZATMA)

Dişin ağız içerisinde görülen, kron veya taç adı verilen kısmının; estetiği düzeltmek için veya restoratif amaçlarla diş boyunun uzatılması işlemidir. Gummy smile olarak bilinen gülümsemede dişetinin 3 mm’den fazla görünmesi durumunda, dişeti hizalaması için ve diş kırıklarında bu prosedür uygulanabilir.

KEMİK GREFTİ

Kemik desteğini kısmi olarak kaybetmiş dişli bölgelerde veya implant operasyonlarında var olan kemik desteğini arttırmak amacıyla kemik tozu olarak da bilinen bu işlem uygulanır. Hastanın kendi kemiği veya doku bankalarından alınan kemik tozu kullanılabilir.

OSTEOEKTOMİ/OSTEOPLASTİ

Travma sonrası veya iskeletsel kemik düzensizliklerinde yapılan kemik düzenleme işlemidir. Tedavi planlaması kemiğin etkilendiği bölgeye göre yapılıp, işlem standart ağız içi anestezi uygulanarak klinik koltuklarında tek seansta yapılabilir.

FRENEKTOMİ

Ağız içi yumuşak dokuların (dudak, dişeti, dil, yanak gibi) birbirlerine tutunmasını sağlayan dokulara “frenulum” adı verilir. Ancak bazı yapısal durumlarda bu dokular gereğinden fazla işlev görerek ağız içinde bazı sıkıntılara sebep olur. Örneğin üst çenede iki ön dişin ortasında bulunan frenulum dokusu gereğinden fazla büyük olduğunda ön iki dişin birbirlerinden uzaklaşarak aralarında boşluk olmasına sebep olabilir, veya dil altında bulunan frenulum dokusu fazla geliştiğinde yemek yemede zorluk oluşturabilir, yanak frenulumları fazla geliştiğinde de hasta o bölgede fırçalama yapmakta zorlanır. Bu gibi durumlarda frenulum dokusunun uzaklaştırılması için frenektomi işlemi yapılır.
İşlem sonrasında hekiminiz ağız hijyeninin sağlanması için bazı solüsyonlar önerebilir. İşlemin 7 ila 14. günleri arasında dikişlerin alınması gerekmektedir.

GİNGİVOPLASTİ

Dişeti büyümelerinde ve dişeti düzensizliklerinde; dişetinin olması gereken formuna geri döndürülebilmesi için sağlıklı dişeti dokusunun yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bazı durumlarda hastanın estetik beklentilerini karşılayabilmek amacıyla da yapılabilir. Tamamen iyileşme 2-3 ay içerisinde gerçekleşir.

FLAP

Dişeti sağlığını bozan bazı durumlarda, örneğin diş taşı temizliği sonrasında sağlıklı durumun korunamadığı durumlarda, dişetinin öncelikle kaldırılarak, sağlığı bozan etkenin ortadan kaldırılması ve dişetinin tekrar dikilmesi işlemidir. Birçok tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle bu prosedürün gerçekleştirilmesi gerekir. Hastanın daha kolay ulaşabileceği, fırçalayabileceği, kolay temizlenebilir alanlar oluşturan bu işlem, ağız içi hijyenin sağlanmasını kolaylaştırır, hastanın sağlıklı bir dişetine kavuşmasını sağlar.